Het vraagt nogal wat van ouders of opvoeders om hiermee om te gaan en de kinderen de best mogelijke begeleiding te bieden. Daarom zijn we gestart met de training Zorgen voor getraumatiseerde kinderen. De eerste trainingen zijn aan pleegouders gegeven en de ervaringen zijn erg positief.
Erwin en Thirza op het Roodt hebben geen eigen kinderen, maar bieden sinds 2010 pleegzorg. Momenteel hebben ze één pleegdochter van 17 jaar in huis en er komt een meisje van 13 jaar maandelijks en in de vakanties logeren.
Erwin en Thirza: "Wij vinden het belangrijk om onze kennis te blijven vergroten. Deze training sprak ons in het bijzonder aan omdat we tot ons grote verdriet één van onze pleegkinderen uit huis hebben moeten laten plaatsen omdat het echt niet meer ging. Dus toen we deze training aangeboden kregen, hebben we de kans met beide handen aangenomen."
Ronald en Dayna Stoop hebben een jongen uit Colombia geadopteerd en bieden daarnaast pleegzorg aan twee zusjes van 8 en 6 jaar en aan een jongetje van 6 maanden.
Ronald en Dayna: "Beide meisjes zijn getraumatiseerd op een ander vlak. Die tegenstelling waardoor je ze anders moet behandelen, is soms moeilijk. De een heeft een zeer lage eigenwaarde en heftige verlatingsangst. Ook benadert zij de wereld wat negatief. De ander heeft een te hoge basisspanning en ontploft erg snel. Het lijkt alsof ze hier weinig controle over heeft."
Erwin en Thirza: "We waren met een zeer gevarieerde groep cursisten: van zéér ervaren pleegouders tot opa's en oma's die hun eigen kleinkind(eren) opvangen. Dat resulteerde in het heel veel delen van problemen, visies en oplossingen! Buiten de lesstof om was dit één van de fijnste dingen. We kregen het gevoel er niet alleen voor te staan."
Erwin en Thirza: "We hebben het onder andere gehad over de verschillende soorten trauma's en het begrijpen van wat dit nou eigenlijk doet met een kind. Hoe het werkt in de hersenen en over het herstel hiervan door een veilige omgeving te creëren, hoe om te gaan met de gevoelens en (misschien vooral) het gedrag. En hoe belangrijk het is dat je een pleitbezorger bent van je pleegkind."
Ronald en Dayna: "In de training werd het hele spectrum behandeld, van ouders naar ontwikkeling van de hersenen van het kind tot aan voor jezelf zorgen. In de dagelijkse praktijk konden we alles goed toepassen. We hebben geleerd hoe we beter kunnen reageren en begrijpen de afwijkende gedragingen van de kinderen beter. Ook hebben we geleerd goed voor onszelf te zorgen en dat je het niet allemaal alleen hoeft te doen. Mede hierdoor hebben we besloten professionele hulp in te roepen voor 1 van de meisjes."
Erwin en Thirza: "Veel dingen wisten we wel, al is het vaak gevoelsmatig of instinct. Maar het was fijn om dit bevestigd te krijgen. Soms zaten er ook echte eyeopeners tussen. Een voorbeeld: we kregen 5 lege briefjes en daar moesten we op schrijven welke mensen of dingen erg belangrijk voor ons waren: partner...kinderen...familie...werk...etc. We zaten daar een beetje over te kletsen toen de cursusleiders achter ons langs liepen en zomaar een stuk of 3 van onze "belangrijke mensen/dingen" uit onze handen trokken. Je zag een vlaag van besef door de hele groep gaan. Zo voelt een pleegkind zich dus...ineens zijn de belangrijkste mensen/dingen in het leven verdwenen."
Ronald en Dayna: "Absoluut. Sterker nog, we zouden de training verplicht willen stellen aan alle pleegouders en andere ouders of opvoeders die te maken hebben met een getraumatiseerd kind. Alleen al dat je je bewust wordt van hoe de hersenen werken en dat het gedrag van een kind ooit nut heeft gehad. Dat geeft zoveel informatie."
Aanmelden kan via de eigen pleegzorgwerker of via het mailadres zorgenvoorgetraumatiseerdekinderen@rubicon-jeugdzorg.nl.