“Werken op een behandelgroep is het leukste wat er is”, zegt Luuk (27). “Het begint met contact maken, écht contact. Daarmee kun je zoveel moois bereiken.” Hij vindt ‘t een eer dat hij een tijdje ondersteuning mag bieden aan jongeren en hun ouders. “Op een behandelgroep maak je veel samen mee. Er zijn erg veel leuke momenten, maar ook momenten dat jongeren het moeilijk hebben. Je gaat daarmee samen aan de slag en zet jongeren in hun kracht.” Hij vindt Rubicon een fijne werkgever: “Je mag hier zijn wie je bent, met al je eigen affiniteiten. Zelf ben ik graag actief bezig met jongeren. Activiteiten als voetballen, pingpongen, spelletjes spelen, Jachtseizoen, ik vind het allemaal leuk. Het is mijn favoriete manier om contact te maken met jongeren. En dat mag ook. Je wordt er zelfs om gewaardeerd.“
Band opbouwen
Luuk begon bij Rubicon met een stage van één jaar. Hij werkt er nu bijna 4 jaar. Het enthousiasme spat van zijn gezicht als hij vertelt over zijn werk. “Gisteren was een jongen op de groep super boos. Na hem uit de situatie gehaald te hebben, gingen we een spelletje FIFA spelen. Je zag dat zijn boosheid daalde en zo vond ik een ingang voor een gesprekje. Als jongeren zich op hun gemak voelen bij jou, gaan ze zich vaak openstellen. Dat is gaaf.” Op de behandelgroep waar Luuk werkt, wonen jongeren zo’n 9 tot 12 maanden en soms langer. Hun gedrag komt vaak voort uit nare ervaringen, trauma’s of andere ingrijpende gebeurtenissen. “Op de groep zijn we actief bezig met traumastabilisatie. Ons doel is dat jongeren zich veilig gaan voelen om traumatherapie aan te gaan. Dat doen we door een zo veilig mogelijk basisklimaat te bieden. Wij werken volgens de methodieken Nieuwe Autoriteit en Slapende honden. Dat klinkt allemaal ingewikkeld, maar het is echt supereffectief! We doen alles zo normaal mogelijk. Onze behandelgroep ligt midden in een woonwijk, dus onze jongeren staan niet buiten de samenleving. Samen boodschappen doen, naar de sportclub, een praatje maken met de buren. Ook het netwerk van de jongere betrekken we zoveel mogelijk op een positieve manier bij het dagelijks leven.”
Jongeren
Op de behandelgroep staan niet de regels centraal, benadrukt Luuk. “Natuurlijk hebben we wel leefregels, maar we gaan liever in gesprek met een jongere. Wat zit je dwars? Wat is je drive, waar wil je voor gaan? Hoe gaan we dat samen mogelijk maken? We werken systeemgericht en oplossingsgericht.” Hij vertelt over een jongen van wie hij 9 maanden mentor was. Deze jongen zat heel erg klem en kon zijn emoties, boosheid en verdriet niet toelaten. Dat uitte zich in risicovol gedrag. Het perspectief was dat de jongen zou moeten verhuizen naar een groep met meer begrenzing. “Door heel goed samen te werken met de jongen en het netwerk, kregen we het toch voor elkaar dat hij weer naar huis kon. Dat was namelijk zijn grootste wens. We hebben geprobeerd er voor hem te zijn, waardoor hij zich veilig voelde om zijn échte drive te laten zien en erg veel met ons aanging. Vervolgens hebben we samen gekeken hoe we dat thuis wonen voor elkaar konden krijgen. Dat lukte door de jongen verantwoordelijk te maken voor zijn eigen wensen. En door heel veel gesprekjes te voeren, niet alleen met de jongere zelf, maar ook met zijn moeder, de school en andere betrokkenen. Zo hebben we iedereen weer in z’n kracht kunnen zetten. De jongere mocht in kleine stapjes oefenen met thuis wonen en woont nu weer 100% thuis. Dat is het mooie van dit werk: je kan hier écht iets met jongeren bereiken.”
Team
Op Luuks behandelgroep staat een ervaren team, een mix van mensen met 20 jaar ervaring, nieuwelingen en alles ertussen in. “We zijn heel verschillend en dat is geweldig. Op hoofdlijnen delen we dezelfde visie op het vak, maar ieder vliegt het op zijn eigen manier aan. Da’s ook fijn voor de jongeren, want er is altijd wel iemand bij wie je je prettig voelt.” Luuk is blij dat hij geen saaie 9 tot 5-job heeft. “Onregelmatig werken vind ik geen probleem, want dan heb je op andere momenten veel vrije tijd. Ook de weekenddiensten vind ik niet erg. Die zijn juist wel relaxed: lekker chillen met de jongeren, partijtje voetballen, filmpje kijken. De extra bonus bovenop je salaris is natuurlijk ook leuk.” Wat Luuk waardeert is dat je bij Rubicon geen nummer bent. “Ik voel me hier echt gewaardeerd, ook de managers zijn heel betrokken. Ik moet meteen denken aan de overstromingen in Limburg. We kregen te horen dat we ‘s middags heel snel moesten evacueren. De managers kwamen ‘s ochtends spontaan broodjes en gekookte eitjes op de groep brengen. Dat was super!”
Leren en ontwikkelen
Luuk vindt dat je je bij Rubicon kunt ontwikkelen op een manier die bij je past. “Er worden heel veel cursussen en trainingen aangeboden. Maar het meest leer ik nog in de praktijk, van ervaren collega’s en van de jongeren zelf. Als persoon ontwikkel je je hier voortdurend. Je leert waar je grenzen liggen, hoe je omgaat met situaties die buiten je comfortzone liggen. En heel belangrijk: je leert lastige situaties omdenken naar mogelijkheden. Zo heb ik steeds meer vertrouwen gekregen in mezelf en in mijn eigen aanpak. Ik vertel ook gewoon met zelfspot over mijn leven en over de dingen die bij mij mislukken. Jongeren vinden het leuk om te merken dat wij ook niet perfect zijn. En dat je niet perfect hóeft te zijn. Ze houden me vaak een spiegel voor. Ik ben best druk en dat vindt niet iedereen even leuk. Dan roepen ze: ‘Hé Luuk, doe ‘s effe rustig!’ Ja echt, het meeste leer ik van de jongeren zelf.”